ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου GAME OF THRONES - GEORGE R. MARTIN - Εκδόσεις BANTAM - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

GAME OF THRONES
A SONG OF ICE AND FIRE

Συγγραφέας: GEORGE R. MARTIN
Εκδόσεις: BANTAM
Σελίδες: 5216
Τιμή: 46.00
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2013
GAME OF THRONES - GEORGE R. MARTIN (Εκδόσεις BANTAMGAME OF THRONES - GEORGE R. MARTIN (Εκδόσεις BANTAMGAME OF THRONES - GEORGE R. MARTIN (Εκδόσεις BANTAMGAME OF THRONES - GEORGE R. MARTIN (Εκδόσεις BANTAMGAME OF THRONES - GEORGE R. MARTIN (Εκδόσεις BANTAM


Το Game Of Thrones (Το Παιχνίδι Του Στέμματος) είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία όλων των εποχών, καθώς και η τηλεοπτική σειρά A Game Of Thrones που κάνει πάταγο παγκοσμίως, και όχι άδικα. Το Game Of Thrones είναι μόνο το πρώτο από μια πολύτομη σειρά βιβλίων, με αποτέλεσμα να πάρει από εκεί και η σειρά το όνομά της. Το κανονικό όνομα της σειράς είναι Ένα Τραγούδι Φωτιάς Και Πάγου (A Song Of Fire And Ice) και προς το παρόν αποτελείται από πέντε (5) βιβλία, ενώ θα ακολουθήσουν – τουλάχιστον – ακόμα δύο (2) βιβλία μέσα στα επόμενα χρόνια (άγνωστο πότε).

Η ιστορία του Game Of Thrones διεξάγεται σε έναν φανταστικό κόσμο μεσαιωνικού στυλ, όπου όμως υπάρχει και το μεταφυσικό στοιχείο (π.χ. μαγεία, δράκοι, κτλ). Εκεί λοιπόν υπάρχει ένας βασιλιάς που εξουσιάζει ειρηνικά τα επτά (7) βασίλεια, τα οποία ήταν κάποτε ανεξάρτητα. Όταν ξεκινάει η ιστορία όλα τα μεταφυσικά στοιχεία (ζόμπι, δράκοι, κτλ) έχουν εκλείψει, και φυσικά υπάρχουν οι λογικοί που υποστηρίζουν ότι όλα αυτά ήταν παραμύθια και στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ. Όμως η εύθραυστη ειρήνη είναι μόνο η ηρεμία πριν την καταιγίδα, αφού σύντομα θα ξεκινήσει το παιχνίδι του στέμματος (A Game Of Thrones) με τους επίδοξους βασιλείς.

Καταρχάς τα 5 βιβλία του Game Of Thrones είναι πολύ μεγάλα, 1.000 – 1.500 σελίδες το καθένα. Παρόλο το μέγεθός τους όμως, διαβάζονται πολύ εύκολα, καθώς η ιστορία είναι φοβερά ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη. Όλοι οι – κατά κόρον ατάλαντοι – Έλληνες σεναριογράφοι θα έπρεπε να διαβάσουν αυτήν την σειρά βιβλίων για να δουν τι θα σημαίνει πρωτότυπο και απρόβλεπτο σενάριο. Ανατροπή πάνω στην ανατροπή με έναν τρόπο όμως που είναι απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς δεν γίνονται εξωπραγματικά πράγματα από το πουθενά, η ιστορία προχωράει και βυθίζει τον αναγνώστη στον φανταστικό κόσμο του George R. Martin, του συγγραφέα του Game Of Thrones. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλοκή είναι τόσο πυκνή, που όταν το ξαναδιαβάζεις από την αρχή παρατηρείς νέα πράγματα που δεν είχε προσέξει, διότι μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπορεί σε 2-3 βιβλία αργότερα να κάνει την διαφορά. Μιλάμε για τόσο καλοδουλεμένο σενάριο.

Να διευκρινίσω εδώ ότι έχω διαβάσει την Αγγλική έκδοση του Game Of Thrones, καθώς θεωρώ ότι η μετάφραση ποτέ δεν μπορεί να πλησιάσει 100% το πρωτότυπο. Πρόκειται για μια μοναδικής αξίας σειρά που πρέπει κατά την γνώμη μου να διαβάσει ο καθένας, είτε στα Αγγλικά είτε στα Ελληνικά. Ένα στοιχείο που μου άρεσε είναι ότι το Game Of Thrones βασίζεται πολύ στην πολιτική, στα ανθρώπινα πάθη, ακόμα και στην θρησκεία, σε αντίθεση π.χ. με τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών όπου κυριαρχεί το φανταστικό στοιχείο. Επίσης μου αρέσει πολύ ο ρεαλισμός του σεναρίου, συγκεκριμένα ότι στο Game Of Thrones δεν κερδίζουν πάντοτε οι καλοί. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματική ζωή δηλαδή. Επιπλέον ο συγγραφέας δεν διστάζει να σκοτώσει κεντρικούς χαρακτήρες, ακόμα και δημοφιλείς, όταν αυτό απαιτείται για να προχωρήσει η ιστορία.

Ένα αρνητικό σημείο που δυσκολεύει αρκετά το τηλεοπτικό κοινό είναι το πλήθος των χαρακτήρων, που κάνει δύσκολη την παρακολούθηση ακόμα και αν προσέχεις πολύ. Στα βιβλία φυσικά τα πράγματα είναι πιο εύκολα, παρόλο που υπάρχουν ακόμα περισσότεροι χαρακτήρες, αφού η πλοκή προχωράει με φυσιολογικούς ρυθμούς. Το πραγματικό μειονέκτημα της σειράς όμως είναι ο συγγραφέας, George R. Martin, ο οποίος γράφει με τους δικούς του – εξαιρετικά αργούς – ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μεσολαβούν 5-6 χρόνια ανάμεσα σε κάθε βιβλίο. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι πάνω από όλα είναι η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για αυτήν την καταπληκτική σειρά βιβλίων, αλλά αυτό είναι δύσκολο χωρίς να αποκαλύψω κρίσιμα στοιχεία για την πλοκή που σίγουρα θα σας χάλαγαν την εμπειρία της ανάγνωσης, για αυτό σταματάω εδώ. Σίγουρα πάντως σας προτείνω το Game Of Thrones ανεπιφύλακτα.


Κριτήρια ΑξιολόγησηςΕμφάνιση:
Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του Game Of Thrones στα Αγγλικά ενώ υπάρχουν και κάποια πακέτα (boxset) που περιέχουν και τα πέντε βιβλία. Όλες οι εκδόσεις είναι ικανοποιητικές, μόνο που θα πρέπει να προσέξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς, καθώς τα βιβλία είναι συνήθως μικρά σε μέγεθος. Το χαρτί είναι χαμηλής ποιότητας, αλλά τουλάχιστον αυτό συμβαδίζει με το χαμηλό κόστος. Στα Ελληνικά υπάρχει μόνο μια έκδοση, όπου τα βιβλία και η γραμματοσειρά είναι μεγάλη και άνετη.

Ευκολία ανάγνωσης:
Τα βιβλία αυτά σίγουρα θα σας απορροφήσουν. Αν προτιμήσετε την Αγγλική έκδοση ίσως η γλώσσα να σας δυσκολέψει λίγο. Πάντως επειδή δύσκολα θα αφήσετε τα βιβλία από τα χέρια σας, μπορείτε να διαβάσετε το κάθε βιβλίο σε λίγες μόλις ημέρες.

Μέγεθος:
Μικρό αλλά και οικονομικό μέγεθος στις Αγγλικές εκδόσεις (προσοχή στο μέγεθος της γραμματοσειράς), μεγάλο μέγεθος στην Ελληνική έκδοση.

Μηνύματα:
Ο καλός δεν κερδίζει πάντοτε και τα λάθη σχεδόν πάντα πληρώνονται στο Game Of Thrones. Ο ρεαλισμός της σειράς νομίζω ότι είναι το καλύτερο μήνυμα για την ζωή.

Τεκμηρίωση:
Παρόλο που πρόκειται για σειρά βιβλίων φαντασίας, ο George R. Martin έχει αντλήσει στοιχεία από μεγάλες ιστορικές μάχες.

Πρωτοτυπία:
Τα βιβλία φαντασίας δεν είναι κάτι πρωτότυπο, αλλά ο συνδυασμός του George R. Martin με αυτό το μείγμα φαντασίας και ρεαλισμού - μαγείας και πολιτικής, είναι εκπληκτικός. Πραγματικά κάτι μοναδικό στο είδος του.

Διαχρονικότητα:
Όταν ξέρεις πώς τελειώνει μια ιστορία δύσκολα την ξαναδιαβάζεις, αλλά δεδομένου ότι το Game Of Thrones θα πάρει χρόνια ακόμα για να ολοκληρωθεί, δεν είναι απίθανο να πιάσετε τον εαυτό σας να το ξαναδιαβάζει λίγο πριν βγει το καινούργιο βιβλίο. Ξέχωρα από αυτό, κάθε φορά που το ξαναδιαβάζετε σίγουρα θα παρατηρείτε καινούργια πράγματα.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο GAME OF THRONES από τον/την χρήστη: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική