ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE - Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - Κατηγορία ΠΟΙΗΣΗ

ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ
ΚΑΙ 21 ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Συγγραφέας: EDGAR ALAN POE
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελίδες: 448
Τιμή: 10.00
Κατηγορία: ΠΟΙΗΣΗ
Έτος έκδοσης: 2013
ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Αναπολώντας στιγμές και αγαπημένα πρόσωπα, που δεν είναι πια «εδώ», κρατώ στα χέρια μου το ποίημα του Edgar Alan Poe «The Raven» ( «Το Κοράκι»). Η νοσταλγική διάθεσή μου, το συναίσθημα της χαρμολύπης, με οδηγούν να ανοίξω «τα φτερά του» για να ταξιδέψουμε στο παρελθόν, το οποίο φεύγοντας, πήρε μαζί του όλες τις στιγμές και ένα κομμάτι από μας.

Η ατμόσφαιρα είναι βαθιά μελαγχολική και μυστηριακή (σχεδόν απόκοσμη), ενώ η εποχή του χειμώνα, δεν είναι μια τυχαία επιλογή, αλλά συμβολίζει το θάνατο της φύσης και της ζωής (όταν δηλαδή παγώνουν τα πάντα). Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε ίσως να γράφει ουσιαστικά μια αυτοβιογραφία, επηρεασμένος από το πόνο μιας δικής του απώλειας, του θανάτου αγαπημένης του. «Το Κοράκι» είναι μια έρρυθμη και λυρική ωδή στο θάνατο, και περιγράφει την αναζήτηση, την αγωνία, τη λύπη, το σπαραγμό, την απόγνωση. Μια από τις συγκινητικότερες στιγμές του ποιήματος είναι όταν φωνάζει το όνομα της αγαπημένης του “Lenore” ,όμως το μόνο που ακούγεται είναι η ηχώ της φωνής του που επιστρέφει για να ανακαλύψει την τραγική απόδειξη της άγριας μοναξιάς του.

Στην πιο βαθιά ώρα της νύχτας (δώδεκα ακριβώς), ξεπροβάλλει ένα αλλόκοτο Μαύρο Κοράκι! Μήνυμα δυσοίωνο, σημάδι θανάτου, ξεκάθαρος συμβολισμός. Ο νεαρός το ρώτα αν θα ξαναδεί την αγαπημένη του, αν βρίσκεται στον παράδεισο, αν ο ίδιος θα ξεπεράσει το πόνο και τη δυστυχία που νιώθει, αν έχει το βάλσαμο που θα του απαλύνει την πληγή. Όμως «Το Κοράκι» έχει μόνο μια απάντηση «NEVERMORE» και την επαναλαμβάνει σε κάθε ερώτηση του νεαρού, οδηγώντας τον στην απελπισία.

«Το Κοράκι» είναι ίσως η φωνή του εαυτού μας, όταν ζώντας ανάλογες καταστάσεις, κάνουμε ερωτήσεις (σκέψεις ψιθυριστές) ακριβώς τις ίδιες που κάνει και ο νεαρός στο Κοράκι. Περιμένουμε και εμείς (όπως και κείνος) κάποιον να μας απαντήσει θετικά, κάποιον να μας πει πως υπάρχει το φάρμακο του πόνου, πως ο αγαπημένος μας άνθρωπος είναι καλύτερα τώρα, πως υπάρχει Παράδεισος και πως βρίσκεται εκεί προστατευμένος από κάθε κακό.

Διαβάζοντας κάθε στίχο, ανακαλύπτω ότι έχουμε την ίδια ανάγκη και λαχτάρα να πιστέψουμε, πως όλα είναι ένα κακό όνειρο, ενώ μετά από λίγο όταν ο πόνος δυναμώνει και περνά το πρώτο μούδιασμα, τότε που αρχίζουμε να υποπτευόμαστε την αλήθεια, στην πιο μεγάλη στιγμή του πόνου, τότε είναι που έχουμε ανάγκη να νιώσουμε γαλήνη, να βρούμε δικαιολογίες και τρόπους να αντιμετωπίσουμε, να αντέξουμε, να βρούμε έναν λόγο να συνεχίσουμε.

Μπροστά στο φόβο του θανάτου, στο αβέβαιο, στο οριστικό τέλος, στον πόνο που προκαλεί η απουσία, η περίεργη αλλά και αμετάκλητη απουσία(!), «Το Κοράκι» στέκει επιβλητικό και κυρίαρχο μπροστά σε εμάς αλλά και στον ιδιαίτερο και αυτοκαταστροφικό ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «nevermore», υποκινώντας τον στην απελπισία, στην απαισιοδοξία και στην άρνηση.. Ή μήπως όχι;! Γυρνώντας το νόμισμα από την άλλη πλευρά η λέξη «nevermore» αποκτά το πιο ελπιδοφόρο σήμα και βάζει τέλος στο μαρτύριο του θρήνου και του πένθους! Είναι η στιγμή που ξεπερνάμε τα όριά μας, που ανακαλύπτουμε πως η Δύναμή μας δε σταματά εδώ, αντιθέτως πηγάζει από το κέντρο της ψυχής μας και αναβλύζει έντονα κατατρώγοντας το μαύρο που απλώνει ο χαμός. Αυτή η Δύναμη που μας ορίζει και που ισοπεδώνει τον πόνο και δίνει τέλος στο μαρτύριο της απώλειας και της απουσίας.

«Το Κοράκι» εξαφανίζεται σιγά –σιγά, διαλύεται κάθε στιγμή.. «Ποτέ πια πόνος.. ποτέ πια ακινησία, ποτέ πια χειμώνας» αλλά Κουράγιο, Δύναμη και Προσωπική Πάλη, με βαθιά προσμονή για την Άνοιξη, με αρωγό τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε με τα αγαπημένα πρόσωπα και οι οποίες είναι ο οδηγός προς το Φως και την Ελπίδα.

ΥΓ: το ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1845 στην εφημερίδα New York Mirror. Έγινε διάσημος μέσα σε μια μέρα και το ποίημα είναι πλέον το διασημότερο ποίημα των τελευταίων δύο αιώνων.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ από τον/την χρήστη: ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του πολυσύνθετου και πολυώνυμου πεζογραφικού έργου του Εντγκαρ Άλαν Πόε, του... ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα του πολυσύνθετου και πολυώνυμου πεζογραφικού έργου του Εντγκαρ Άλαν Πόε, του μεγάλου παρεξηγημένου των αμερικανικών γραμμάτων, παρέχει η παρούσα έκδοση. Πεζογραφήματα που εντάσσονται στις ενότητες: Τρόμος / Φανταστικό / Μυστήριο / Περιπέτεια / Επιστημονική φαντασία / Σάτιρα καθώς και το διάσημο ποίημα «Το Κοράκι» συνθέτουν αυτήν την ανθολογία, που συμπληρώνεται με κατατοπιστικές εισαγωγές στα περιεχόμενα έργα και εκτενείς σημειώσεις. Οπισθόφυλλο ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ - EDGAR ALAN POE (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική