ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΤΟ ΑΥΤΟ - ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ (STEPHEN KING) - Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ - Κατηγορία ΘΡΙΛΕΡ

ΤΟ ΑΥΤΟ

Συγγραφέας: ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ (STEPHEN KING)
Εκδόσεις: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Σελίδες: 1008
Τιμή: 11.00
Κατηγορία: ΘΡΙΛΕΡ
Έτος έκδοσης: 2017
ΤΟ ΑΥΤΟ - ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ (STEPHEN KING) (Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣΤΟ ΑΥΤΟ - ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ (STEPHEN KING) (Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣΤΟ ΑΥΤΟ - ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ (STEPHEN KING) (Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣΤΟ ΑΥΤΟ - ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ (STEPHEN KING) (Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣΤΟ ΑΥΤΟ - ΣΤΙΒΕΝ ΚΙΝΓΚ (STEPHEN KING) (Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ‘’Το Αυτό’’: Μεγάλη κουβέντα ανοίξαμε αλλά κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Κι αυτό γιατί μια κριτική για βιβλίο του Βασιλιά δεν έχω κάνει μέχρι τώρα και σίγουρα είναι μια μεγάλη παράβλεψη για κάποιον που έχει μια Α σχέση με τη βιβλιογραφία του, παρόλο που δεν έχω διαβάσει ούτε το ¼ του έργου του. Για το συγκεκριμένο επικό λοιπόν ανάγνωσμα-ήταν μόλις το 2ο του Κινγκ που διάβαζα-με είχε πιάσει η τρέλα να το διαβάσω πριν 2,5 χρόνια, πριν επανακυκλοφορήσει λόγω της ταινίας. Έλα μου όπως που λόγω εξάντλησης αποθεμάτων δεν υπήρχε ούτε δείγμα στον ορίζοντα για ένα αντίτυπο; Πάνω που ήμουν σίγουρη ότι τελικά θα το διάβαζα στα αγγλικά, ανακαλύπτω ένα χιλιοταλαιπωρημένο αντίτυπο στο Μοναστηράκι. Το αγόρασα φυσικά αμέσως και περίμενα την κατάλληλη αναγνωστική στιγμή για να το απολαύσω. Λόγω του όγκου του και των διαφόρων σχολίων που είχα ακούσει για την πολυλογία του Κινγκ, είχα βάλει στόχο να διαβάζω 100 σελίδες τη μέρα για να μη μου φανεί ο ανήφορος βουνό. Και το πέτυχα. Αυτή ήταν η αρχή, πάμε τώρα στο κυρίως μέρος.

Την ιστορία τη γνώριζα ήδη φυσικά από την ομότιτλη ταινία του ’90 με τον μοναδικό Τιμ Κάρυ που οι φανς τον έχουν συνυφασμένο στο μυαλό τους με αυτή την ερμηνεία. Καλώς ή κακώς κατάφερε και μπήκε στο πετσί ενός όχι ίσως εξαιρετικά πολύπλοκου ρόλου αλλά ενός ρόλου που θα πετύχαινε αυτό που έπρεπε: να τρομοκρατήσει, να στοιχειώσει και να μείνει ανεξίτηλος στο μυαλό κυρίως των μικρών τότε θεατών που η συγκεκριμένη μορφή δε τα άφηνε να κοιμηθούν τα βράδια. Με λίγα λόγια λοιπόν την ιστορία σε γενικές γραμμές την ήξερα, ήξερα όμως κι ότι ο Κινγκ δε θα μείνει μόνο στα βασικά της ιστορίας αλλά θα διυλίσει τον κώνωπα και θα αναλύσει πρόσωπα και καταστάσεις στον υπέρτατο βαθμό θέλοντας να πετύχει το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι το πετυχαίνει, αν και ώρες ώρες ο άτιμος σε κάνει να θες να φας από τα νεύρα σου το βιβλίο επειδή φλυαρεί! Είναι αυτή η φλυαρία του όμως που κάνει το συγκεκριμένο έργο μοναδικό και παρά τις σελίδες του, διαβάζεται με τη τρίχα κάγκελο!

Πολλά για την υπόθεση δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω, λίγο πολύ είναι γνωστή. Σελίδα τη σελίδα λοιπόν καθώς το διάβαζα άρχιζαν να ξαναέρχονται στη μνήμη μου όλα εκείνα τα συναισθήματα που είχα όταν έβλεπα τη ταινία για πρώτη φορά. Σίγουρα το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι μόνο βιβλίο τρόμου, είναι μια ανασκόπηση της παιδικής μας ηλικίας, είναι ο φόβος που έχει ο καθένας μέσα του, εκείνος ο φόβος που μπορεί να τον κάνει να παραλύσει και να μη μπορεί να πάρει ανάσα, είναι όσα θέλουμε να αποφύγουμε αλλά το παρελθόν είναι πάντα εκεί και μας τα θυμίζει. Όποιος διαβάσει την ιστορία και νομίσει ότι αφορά μόνο μια παρέα πιτσιρικάδων που αντιμετωπίζουν έναν κακό κλόουν, μάλλον δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα από το βιβλίο. Ο Κίνγκ θεωρώ ότι πραγματικά μεγαλούργησε σε αυτό το έργο καθώς συμπεριέλαβε στοιχεία από σχεδόν όλα τα έργα του-και αυτά που είχε ήδη γράψει αλλά και όσα θα έγραφε στο μέλλον-και μας καλεί σε ένα ταξίδι με συντρόφους τη μοναξιά, το φόβο αλλά και την αθωότητα εκείνων των χρόνων που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για κάποιους από μας, άσχετα αν ακόμη υπάρχουν στιγμές που πιθανών, αναπολούμε εκείνα τα χρόνια. Επιπλέον, του δίνω πραγματικά τα εύσημα για την εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων του, της ψυχολογίας τους, των συναισθημάτων τους, για όλα όσα τους έκαναν τους ανθρώπους που τελικά έγιναν. Αυτό είναι απλά το ταλέντο του.

Ίσως δε πρέπει να πω πολλά παραπάνω, θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από κάθε σοβαρό βιβλιόφιλο αλλά και από όλους που σέβονται και εκτιμούν τα βιβλία. Από την άλλη βέβαια, δε μπορώ να ξέρω αν τελικά θα αρέσει σε όλους. Το σίγουρο είναι πώς αν μπεις στον κόσμο του Κινγκ, θα κάνεις τα πάντα για να τον εξερευνήσεις, άσχετα αν τελικά σε κερδίσει.

Υ.Γ. Θυμάμαι πάντως πως όταν το διάβαζα, είχα έντονα στο μυαλό μου το ‘’I would do anything for love’’ του Meatloaf.Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση μου άραγε ή πρέπει να το ψάξω περαιτέρω ιατρικά;


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΤΟ ΑΥΤΟ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική