ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ - Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Συγγραφέας: ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ
Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Σελίδες: 256
Τιμή: 10.50
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 1990
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ - ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ‘’Η μητέρα του σκύλου’’: Και τι μπορώ να γράψω τώρα εγώ γι’αυτό το βιβλίο που δεν έχει γραφτεί ήδη τόσα χρόνια; Από πολύ νωρίς συγκαταλέχτηκε στα κλασικά και πώς να μη γίνει άλλωστε κλασικό αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένα μοναδικό ανάγνωσμα; Ο Παύλος Μάτεσις έγραψε μια ιστορία τόσο γλυκόπικρη αλλά και τόσο αληθινή που σίγουρα θα συνεχίσει να συγκινεί πολλές γενιές ακόμη αλλά και θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους αισθάνονται ότι η ζωή δεν τους έχει φερθεί και με τον καλύτερο τρόπο, παρόλα αυτά πάντα βρίσκουν το κουράγιο να συνεχίζουν.

Η ιστορία λοιπόν είναι η ιστορία της Ραραού, κατά κόσμον Ρουμπίνης, μιας συνταξιούχου ηθοποιού, η οποία αναπολεί τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια λίγο πριν τον Β.Π.Π, παραθέτοντας εμπειρίες που δύσκολα θα συναντήσει κάποιος σε άλλου είδους βιβλία αλλά και που δύσκολα θα πιστέψει ότι μπορεί ένας άνθρωπος να τα πέρασε όλα αυτά. Υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή με μια ομάδα Γερμανών και ένα καφάσι πατάτες που πραγματικά είναι από τις καλύτερες που έχω διαβάσει ποτέ και που μένει τόσο χαρακτηριστική στη μνήμη που δύσκολα ξεχνιέται. Θεωρώ ότι περικλείει όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις όχι μόνο των ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα χρόνια αλλά όλα όσα μπορεί να σκέφτεται ένας άνθρωπος τις δύσκολες στιγμές όπου όλα καταρρέουν. Μόνο και μόνο γι’αυτή τη σκηνή αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο.

Ο Μάτεσις θεωρώ ότι έκανε μια αριστοτεχνική δουλειά αποτυπώνοντας στο χαρτί μια εξαιρετική καταγραφή γεγονότων καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια ηρωϊδα αληθινή, άκρως παραστατική αλλά και ρεαλιστική. Η Ραραού δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα γεγονότα, δε προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι αυτή είναι η σωστή κι ότι όλα τα έκανε σωστά οπότε και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της, αντίθετα, υποστηρίζει πως, καλώς ή κακώς αυτή είναι η ζωή της, κάποια πράγματα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και κάποια άλλα όχι, σίγουρα όμως τα έζησε όλα στον υπερθετικό βαθμό. Μαζί της βιώνουμε όλα όσα βίωσε κι εκείνη, αισθανόμαστε τον πόνο, την απόγνωση, αλλά και τη συνεχή προσπάθεια για επιβίωση μέσα από συνθήκες που σίγουρα δεν ήταν και οι πιο κατάλληλες. Νομίζω ότι η ιστορία της θα έπρεπε να είναι παράδειγμα δύναμης σωματικής και πνευματικής σε μια εποχή που τίποτα δεν θεωρείτο δεδομένο και όλα άλλαζαν με ταχύτατους ρυθμούς.

Εν κατακλείδι, η ‘’Μητέρα του σκύλου’’ είναι ένα αληθινό, ρεαλιστικό και συγκινητικό βιβλίο που δε μένει μόνο στα όρια της απλής ανάγνωσης, αντιθέτως αφήνει πολλά περιθώρια για μετέπειτα σκέψεις και συζητήσεις. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τη Ραραού κι ας γίνει μια αναγνωστική τομή στη ζωή μας.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική