ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΚΗΣ - Εκδόσεις ΠΗΓΗ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΚΗΣ
Εκδόσεις: ΠΗΓΗ
Σελίδες: 270
Τιμή: 14.00
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2019
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΚΗΣ (Εκδόσεις ΠΗΓΗΑΠΟΜΟΝΩΣΗ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΚΗΣ (Εκδόσεις ΠΗΓΗΑΠΟΜΟΝΩΣΗ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΚΗΣ (Εκδόσεις ΠΗΓΗΑΠΟΜΟΝΩΣΗ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΚΗΣ (Εκδόσεις ΠΗΓΗΑΠΟΜΟΝΩΣΗ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΚΗΣ (Εκδόσεις ΠΗΓΗ‘’Απομόνωση’’: Η δυστοπική λογοτεχνία φαντασίας είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνη της και παρόλο που ακούγεται σαν ένα σχετικά εύκολο είδος για να γράψει κάποιος μια ιστορία, στη πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν αρκεί απλά να σκεφτείς μια δυστοπική ιστορία ή μια ιστορική αλλαγή και να τη καταγράψεις, χρειάζεται να φτιάξεις με αριστοτεχνική ακρίβεια όλο το πλαίσιο που θα την περιβάλλει και θα πείθει για την εξέλιξη και της πλοκής αλλά και της συμπεριφοράς των ατόμων. Στη παρούσα περίπτωση, ο κύριος Λαδάκης έχει καταφέρει ακριβώς αυτό που ψάχνουμε από ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, να δημιουργήσει μια απρόσωπη, σκοτεινή και με άπλετο μυστήριο ιστορία που επικεντρώνεται στη μοναχικότητα των ανθρώπων, στην κατάργηση των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και στη προσπάθεια του κεντρικού ήρωα να παραμείνει ζωντανός, σωματικά και ψυχικά, παρόλες τις καταστάσεις που βιώνει.

Σε ένα μέλλον λοιπόν όχι και τόσο μακρινό όσο φαίνεται, τα άτομα-δε νοούνται πλέον ως άνθρωποι-απλώς υπάρχουν για να στηρίζουν το σύστημα, δεν είναι αυτόνομες προσωπικότητες, δεν υπάρχουν πλέον ονόματα, συναισθήματα και προσωπικές επιλογές, όλα κινούνται σύμφωνα με το σύστημα. Ο κύριος Χ όπως αυτοαποκαλείται προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτή τη κατάσταση αλλά, το βασικότερο, να μη ξεχάσει ποιος είναι. Πόσο εύκολο άραγε είναι να το καταφέρει στις παρούσες συνθήκες;


Με σαφείς επιρροές από το μέγα ‘’1984’’ αλλά και το ‘The Handmaids tale’’,η ιστορία μας κινείται σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει καμία προσωπική επιλογή αλλά και ελευθερία. Εκ των προτέρων βέβαια οφείλω να πω ένα τεράστιο ‘’Μπράβο’’ στον συγγραφέα για την τόλμη του να καταπιαστεί με ένα τόσο δύσκολο είδος, από τη στιγμή μάλιστα που ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να εξελιχθεί η ιστορία σε παρωδία. Στη περίπτωση αυτή όμως όχι μόνο δεν έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αντιθέτως έχουμε ένα σκοτεινό και άκρως ψυχοπλακωτικό καθεστώς πλήρους αφοσίωσης στο Σύστημα που πραγματικά σελίδα τη σελίδα η ανάσα βγαίνει με μεγαλύτερη δυσκολία, ο νους αρχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη πώς θα ήταν τα πράγματα αν όντως συνέβαιναν όλα αυτά αλλά και να μπούμε στη θέση του ήρωα για το πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά που πλέον βιώνει.

Πραγματικά ο συγγραφέας έχει κάνει άψογη δουλειά καθώς το βιβλίο δε φαίνεται πουθενά ψεύτικο και η ιστορία του πείθει από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι καλογραμμένο και ατμοσφαιρικό αλλά και άκρως πειστικό για το μήνυμα που θέλει να περάσει χωρίς να παρεκκλίνει πουθενά αλλά και χωρίς να προσπαθεί να πει κάτι άλλο από αυτό που τελικά θέλει να πει. Νομίζω ότι ο πέτυχε το στόχο του και παρουσίασε ένα αποτέλεσμα άκρως πειστικό και ‘’εντυπωσιακό’’.

Εν κατακλείδι, η ‘’Απομόνωση’’ δεν είναι εύκολο ούτε ευχάριστο βιβλίο, δεν είναι βιβλίο για όλους αλλά ούτε και για μια απλή χαλάρωση ύστερα από μια δύσκολη μέρα. Είναι ένα βιβλίο με τεράστιο βάθος αλλά και υπόβαθρο που σίγουρα δε θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Με απόλυτη σιγουριά διαβάστε το!


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική