ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ - ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ (PIERRE LEMAITRE) - Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ

Συγγραφέας: ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ (PIERRE LEMAITRE)
Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ
Σελίδες: 588
Τιμή: 10.00
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2014
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ - ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ (PIERRE LEMAITRE) (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ - ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ (PIERRE LEMAITRE) (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ - ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ (PIERRE LEMAITRE) (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ - ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ (PIERRE LEMAITRE) (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ - ΠΙΕΡ ΛΕΜΕΤΡ (PIERRE LEMAITRE) (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ‘’Καλή αντάμωση εκεί ψηλά’’: Είναι από εκείνες τις φορές που τα λόγια βγαίνουν με δυσκολία, που τα συναισθήματα σε κατακλύζουν και που πραγματικά αναρωτιέσαι τι μαγικές δυνάμεις έχουν κάποιοι άνθρωποι για να γράψουν ένα βιβλίο, όχι απλά για να λένε πως έγραψαν ένα βιβλίο αλλά για να αποτυπώσουν στο χαρτί κομμάτια της ψυχής τους, για να μας μεταφέρουν εικόνες από μια άλλη εποχή που δεν έχουμε ζήσει, για να μας διδάξουν ότι η αγάπη, η συντροφικότητα και η φιλία κρύβονται στα πιο απλά πράγματα, στους πιο τυχαίους ανθρώπους δίπλα μας και πως ποτέ δε πρέπει να κρίνουμε πριν το τελικό αποτέλεσμα. Γιατί σε μια στιγμή τα πάντα μπορούν να αλλάξουν και όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα και αυτονόητα στη ζωή μας να πάψουν να υπάρχουν μέσα σε μια στιγμή. Ο Πιερ Λεμέτρ σε αυτό το βιβλίο κάνει αυτό ακριβώς, παίρνει μια σελίδα από τις πολλές μαύρες του Α.Π.Π και μέσα από τη συνέχιση της ζωής δύο επιζώντων σκιαγραφεί μια κοινωνία που προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της αλλά και που η μισανθρωπιά και η καιροσκοπία θριαμβεύουν σε όλες τις εποχές.

Με τη λήξη λοιπόν του πολέμου,2 στρατιώτες, ο Αλμπέρ και ο Εντουάρ,με σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα ο καθένας, προσπαθούν να επιβιώσουν αφήνοντας πίσω τις μνήμες που τους κατατρέχουν. Καταφεύγουν στην απάτη σκαρώνοντας ένα εντελώς απίστευτο σχέδιο για να αποδείξουν πόσο ευκολόπιστοι είναι οι άνθρωποι όταν πρόκειται για το πατριωτικό τους συναίσθημα, ενώ παράλληλα ο αξιωματικός τους που ήταν υπεύθυνος για πολλούς θανάτους στο μέτωπο, μετατρέπει την οργάνωση των στρατιωτικών νεκροταφείων σε επιχείρηση αισχροκέρδειας. Ποιος τελικά θα καταφέρει να βγει αλώβητος και να αφήσει πίσω του όλες τις εμπειρίες του πολέμου;

Έχοντας δει και την καταπληκτική ταινία του Albert Dupontel με ένα εξαιρετικό cast στους αντίστοιχους ρόλους αλλά και μια επίσης εξαιρετική αποτύπωση της φρίκης του πολέμου και της μετέπειτα κοινωνίας, μπορώ να πω ότι τόσο ο συγγραφέας όσο και ο σκηνοθέτης έκαναν απίστευτη δουλειά, ο καθένας στον δικό του τομέα φυσικά. Ο Λεμέτρ παραθέτει την αστείρευτη φαντασία του και συνδυάζει τον μαγικό ρεαλισμό με τις τραγικές συνέπειες του πολέμου, ο σκηνοθέτης απ’την άλλη πήρε αυτό το υλικό, το οπτικοποίησε με φοβερά έντονα χρώματα αλλά και μια γλυκόπικρη αίσθηση διάχυτη σε όλη την ταινία και γενικά νομίζω ότι ο ένας δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τον άλλο. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται πραγματικά από την άκρως ρεαλιστική αποτύπωση στο χαρτί εικόνων, προσώπων και γεγονότων που δημιουργεί τόσο έντονες εικόνες κατά την ανάγνωση, που δε θα μπορούσε με κανένα τρόπο να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί μια άνευρη και ανούσια ταινία. Το ταλέντο του συγγραφέα νομίζω είναι αξιοζήλευτο σ’αυτό.

Δε θα μπορούσα φυσικά να μην αναφέρω τις εξαιρετικές σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων οι οποίοι είναι άψογα αληθοφανείς και, οι περισσότεροι τουλάχιστον, συμπαθείς, ακόμη όμως και οι λιγότερο συμπαθείς έχουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που αυτομάτως λειτουργεί στο να τους αντιλαμβανόμαστε σαν πραγματικούς ανθρώπους. Είναι τόσο ζωντανοί και αληθινοί που νιώθεις να συμπάσχεις μαζί τους, να χαίρεσαι, να λυπάσαι, να κλαις αλλά και να νιώθεις δικαίωση όταν τελικά αποκαθίσταται η αλήθεια.


Εν κατακλείδι, το ‘’Καλή αντάμωση εκεί ψηλα’’-μα πόσο ωραίος και ταιριαστός τίτλος αλήθεια;-είναι ένα μοναδικό βιβλίο. Γιατί είναι απλά τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο όσο ο κάθε άνθρωπος. Και για όλους τους ανθρώπους που πέρασαν δύσκολα, που ένιωσαν ότι αδικούνται και που άλλοι ευνοήθηκαν περισσότερο αντί για εκείνους, γράφτηκε και συνεχίζει να συγκινεί. Αν αξίζει να διαβαστεί; Χθες!


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική