ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο
Συστημα Αξιολογησης Βιβλιων

Το σύστημα αξιολόγησης της Βιβλιοκριτικής χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το ένα σκέλος στην εκάστοτε κριτική βιβλίου είναι το σύνηθες κείμενο όπου ο αξιολογητής μπορεί να μιλήσει γενικά για το βιβλίο, να κάνει τα σχόλιά του, να κάνει προτάσεις για βιβλία που πραγματεύονται το ίδιο θέμα, κτλ. Το δεύτερο σκέλος της κριτικής βιβλίου όμως απαρτίζεται απο μια σειρά πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης βιβλίων. Τα κριτήρια αυτά δεν έχουν σκοπό να καθορίσουν έναν βαθμό, καθώς θεωρούμε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει βαθμολογία (η οποία θα ήταν πολύ υποκειμενικό και ανακριβές κριτήριο), αλλά να παράσχουν οποιαδήποτε είδους πληροφορία στον αναγνώστη σχετικά με το βιβλίο.

Φυσικά υπάρχει και το δεύτερο σκέλος της αξιολόγησης, η αξιολόγηση μέσω των χρηστών και των επισκεπτών της Βιβλιοκριτικής. Κάθε κριτική βιβλίου μπορεί να σχολιαστεί από τον επισκέπτη μέσω φόρμας σχολίου, όπου μπορεί να γράψει την γνώμη του για την κριτική του βιβλίου, να κάνει προτάσεις για παρόμοια βιβλία, κτλ. Οι εγγεγραμένοι επισκέπτες μπορούν να βαθμολογήσουν οποιαδήποτε κριτική βιβλίου καθώς και τα σχόλια που έχουν κάνει άλλοι χρήστες / επισκέπτες για την κάθε βιβλιοκριτική.

  • Εμφάνιση - Ποιότητα Εκτύπωσης: Μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για κάποιον βιβλιόφιλο, σίγουρα όμως η εμφάνιση ενός βιβλίου μας προδιαθέτει σχετικά με την αγορά του. Δυστυχώς μερικές φορές, ακόμα και πολύ αξιόλογα βιβλία έχουν πολύ κακή ποιότητα εκτύπωσης, ακόμα και κολλημένες σελίδες μερικές φορές. Στην προκειμένη περίπτωση, θα αναφέρεται ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου, καθώς μπορεί ο ίδιος τίτλος να έχει κυκλοφορήσει απο διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, και η εκτύπωση εκάστου μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική. Το κριτήριο αυτό έχει φυσικά μικρότερο ειδικό βάρος στην κριτική βιβλίου από ότι τα ακόλουθα.

  • Ευκολία ανάγνωσης: Το να είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο, οφείλει να είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για κάθε κριτική βιβλίου. Μερικές φορές, αξιόλογα βιβλία δεν διαβάζονται καθόλου εύκολα, είτε λόγω του θέματός τους είτε λόγω έλλειψης ικανότητας του συγγραφέα να ξεδιπλώσει καταλλήλως τις σκέψεις του. Επιπλέον, τόσο η χρήση της γλώσσας όσο και το λεξιλόγιο μπορούν να κάνουν πολύ πιο ευχάριστη την ανάγνωση ενός βιβλίου. Και ειδικά όσον αφορά την Ελληνική γλώσσα, πάντοτε υπάρχουν όμορφες λέξεις τις οποίες δεν γνωρίζουμε.

  • Μέγεθος: Ναι, είναι αλήθεια πως το μέγεθος ενός βιβλίου δεν έχει να κάνει με την αξία του. Παρόλα αυτά όμως, το μέγεθος παρέχεται σαν μια επιπλέον πληροφορία στην κριτική του βιβλίου ώστε να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος μια καλύτερη εκτίμηση περί τίνος πρόκειται. Μερικές φορές και χρήσιμη πληροφορία, ειδικά συνδυαζόμενη με την τιμή του βιβλίου.

  • Μηνύματα: Για εμάς στην Βιβλιοκριτική έχει μεγάλη σημασία και η χρησιμότητα ένος βιβλίου. Τι μηνύματα μας περνάει; Μας προβλημάτησε; Μας έμαθε κάτι που δεν γνωρίζαμε; Μας έκανε καλύτερους ανθρώπους; Υπάρχουν αναγνώστες που δεν θεωρούν αυτό το κριτήριο τόσο σημαντικό. Και όμως, μερικά βιβλία είναι συγκλονιστικά και αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για αυτά που μας μεταφέρουν.

  • Τεκμηρίωση: Αυτό το κριτήριο έχει να κάνει με την σοβαρότητα του βιβλίου. Αφορά το κατά πόσο είναι τεκμηριωμένα τα γεγονότα που αναφέρει ο συγγραφέας, καθώς και τις πηγές που έχουν χρησιμοποιηθει (κύρος, πλήθος και ποιότητα πηγών). Απαραίτητο κριτήριο για κάθε σοβαρή κριτική βιβλίου.

  • Πρωτοτυπία: Παίζει ρόλο και η καινοτομία ενός θέματος στην κριτική του βιβλίου. Αν το βιβλίο πραγματεύεται κάτι πρωτότυπο, σίγουρα αυτό θα θεωρηθεί ως κάτι θετικό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως κάποιο πολύ ποιοτικό βιβλίο που ασχολείται με ένα τετριμμένο θέμα δεν θα λάβει την αναγνώριση που του αξίζει.

  • Διαχρονικότητα: Κάποια βιβλία είναι για μία μόνο ανάγνωση, τα διαβάζεις μια φορά και έπειτα το μόνο που κάνουν είναι να σκονίζονται στην βιβλιοθήκη σου. Υπάρχουν όμως κάποια άλλα βιβλία τα στα οποία επιστρέφεις πάλι μετα απο καιρό, και κάθε φορά που τα διαβάζεις ανακαλύπτεις νέα πράγματα, για το βιβλίο και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Σπάνιες περιπτώσεις μεν, ιδιαιτέρως απολαυστικές δε. Για αυτό στην Βιβλιοκριτική δίνουμε πάντοτε μεγάλο βάρος στο κριτήριο αυτό όταν γράφουμε την κριτική του βιβλίου.
* Είναι προφανές οτι κάποια απο τα κριτήρια αυτά είναι μη εφαρμόσιμα για κριτικές βιβλίων που αφορούν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες βιβλίων (π.χ. το κριτήριο της τεκμηρίωσης δεν μπορεί να ισχύει για μυθιστορήματα).

Σύστημα Αξιολόγησης Βιβλιοκριτικής το οποίο ακολουθεί η κάθε κριτική βιβλίου.
Βιβλίο - Το Άγνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική